Shetlandsponnyn kommer från Shetlandsöarna utanför Skottland. Troligtvis härstammar rasen från de ponnyer som fördes från Asien till de skandinaviska länderna under 100-talet f Kr. Under 1800-talet användes rasen som arbetskraft i kolgruvorna i Storbritannien efter att man förbjudit barn och kvinnor att arbeta där. Shetlandsponnyns låga mankhöjd gjorde att den lätt tog sig in i gruvorna. Idag är rasen populär som ridponny. De används även körning, ponnygalopp och till handikapphästar i terapisyfte. Shetlandsponnyn är en av världens minsta hästraser och anledningen till detta sägs vara att i det karga klimatet på Shetlandsöarna skulle en större häst aldrig klara av att hålla kroppsvärmen och ännu mindre att föröka sig.
1500 ponnyer i det fria
Att besöka Shetlandsöarna utanför Skottland är en dröm för många som har charmats av Shetlandsponnyer. Än idag finns här vilda ponnyer och för många av dem består vinterfödan endast av sjögräs och tång. på ön Foula i Skottland finns det mer hästar än människor. Foula är en av Shetlandsöarna och den räknas även som Storbritanniens mest isolerade ö. Här lever runt 1500 ponnyer i det fria. Alla öar i ögruppen är kända för sitt fiske och många britter åker hit för att njuta av lugnet. Alla öarna är karga och kan verka ogästvänliga men det hör till charmen som gör dessa öar magiska och speciellt ön Foula som är helt unik.
Den lugna shetlandsponnyn
Shetlandsponnyns storlek och temperament gör att den lämpar sig utmärkt som ridponny åt barn. De kan även vara med på tävlingar eftersom de är duktiga både som hoppare och körponny. Deras lugna temperament gör att de ofta används som sällskap åt yngre hästar när de är gamla och inte rids längre. Shetlandsponnyer gör också stor nytta i arbetet med funktionshindrade. Genom att rida förbättras koordinationen i kroppen och balansen tränas upp. Flera studier visar också att samvaron med djur och vistelse i natur påverkar rehabilitering och återhämtning från depression, ångest och stress mycket positivt. Man har också sett att personer med psykiatriska sjukdomar mår bra genom samvaron med en lugn häst eftersom de där finner vän som inte dömer dem.