Drömmer du om att arbeta med hästar? Vill du dessutom arbeta med barn? Då kan ett arbete på en ridskola vara något för dig. Beroende på storleken på ridskolan finns det olika typer av anställningar och tjänster. De två vanligaste är ridlärare och hästskötare/stallpersonal.
Om du tycker om att lära ut kunskap till andra kan ridläraryrket vara något för dig. Ridsporten kommer ursprungligen från militären och utövarna var främst män. När de första ridskolorna började drivas i Sverige var ridlärarna ofta militärer. Idag är verkligheten en helt annan. Den övervägande delen av de som rider på ridskola är flickor och de allra flesta ridlärare är kvinnor.
För att få yrkestiteln ridlärare går du utbildningar på Hästsportens Folkhögskola på Strömsholm. De titlar som finns är Svensk Ridlärare I, II och III. För att bli godkänd måste du genomföra ett yrkesprov. När du har blivit diplomerad ridlärare måste du sedan varje år göra en obligatorisk fortbildning för att få finnas kvar på listan över godkända ridlärare hos Svenska Ridsportförbundet. Det första steget mot att bli ridlärare är Ridledarutbildningen som ger en bra grund för ridläraryrket. Här får du bland annat lära dig planering av ridlektioner, att hålla lektioner i teori och i ridning samt hästvård.
För att arbeta som hästskötare krävs ingen officiell utbildning men du kan utbilda dig till hästskötare genom att gå på ett naturbruksgymnasium. Det finns även ett yrkesprov för hästskötare. För att förbereda dig för det kan du till exempel gå utbildningen Hästkunskap I på Hästsportens Folkhögskola. Här får du bland annat lära dig att visa häst för hand, hälso- och sjukvård samt säkerhetskunskap.
Vilka arbetsuppgifter som ingår om du jobbar som hästskötare eller stallpersonal varierar mellan olika ridskolor beroende på hur många anställda ni är på ridskolan. De vanligaste uppgifterna är in- och utsläpp av hästar i hagen, fordring, mockning och allmän häst- och stallvård. I det kan det ingå att under vintern köra traktorn med Sandspridare ATV för att sanda den isiga stallplanen så att bilar inte fastnar och elever och föräldrar inte halkar omkull. Att kunna köra traktor eller fyrhjuling är något av ett måste om du arbetar i ett stall. Då kan du sladda ridbanan, köra ut vatten i hagar, etc.
Många ridskolor är kommunernas största fritidsgårdar. Varje dag kommer det massvis av barn och ungdomar till landets ridskolor. På ridskolan umgås de med varandra och med hästarna. En del ridskolor har anställda fritidsledare som hjälper till med allt från att dela ut hästar inför ridlektionerna till att hjälpa till med läxläsning. I Stockholm betalar till exempel kommunen fritidsledarnas löner via en ekonomisk förening. Fritidsledarnas arbetstid är inte alltid exakt schemalagd utan bygger på att de ska finnas där under de tider som barnen och ungdomarna är där.
Utöver ”vanliga” ridskolor som bedriver verksamhet inom så kallad engelsk ridning finns det också ett flertal ridskolor med islandshästar och westernridning.