Fjordhästen är en vanlig ras inom hästsporten. Den kommer ursprungligen från Norden, och karakteriseras av sin kroppsbyggnad, och sin klassiska svarta ål, som löper från pannluggen, och ända ut i svansen. Fjordhästen lämpar sig för alla användningsområden och grenar. De kan tävla framgångsrikt i såväl dressyr, som hoppning, även om de inte har samma chans att hävda sig i de högre klasserna bland till exempel fullblod och andra hästraser med smäckrare kroppsbyggnad. När man har haft en fjordhäst ett tag och tränat mycket är det viktigt att besöka en naprapat för ryttare, för att få ordning på sina muskler. Det är viktigt att både ryttaren och hästen är lika i muskulaturen vid träning.
Fjordhästar och hälsa
Inom hästvärlden finns flera olika hästraser, för flera olika ändamål. Ridning är en sport som har utövare i mycket varierande åldrar. fjordhästar är perfekta för barnridningen, fullblod passar vanligen på tävlingsbanan och en shetlandsponny är lämplig för de minsta ryttarna. Oavsett vilken ras hästen har är dess hälsa mycket viktig. Hästar har, precis som människor, många muskler. Dessa kan ta skada på olika sätt. De kan bli ojämna på grund av ensidig träning, precis som hos en människa. Därför är det tur att naprapaterna finns. De kan hjälpa till med massage och träningstips, för hur man ska undvika skador och smärta. Just fjordhästen har en lite speciell kroppsbyggnad, med kraftiga muskler i halsen, och ett stort huvud. Tränas en fjordhäst för ensidigt, är den stor risk att hals- och ryggmusklerna blir olika starka. Detta kan leda till smärta för hästen och problem i ridningen. Det är då viktigt att hästen får rätt behandling och blir av med sin smärta. En annars snäll och lugn häst kan snart börja protestera när det gör ont.
Smärta hos häst och ryttare
Känner man som människa smärta har vi möjlighet att tala om detta. En häst har inte samma möjlighet. Inte heller ett barn. Det ett barn eller en häst kan göra för att visa sin smärta är att börja protestera. Saker som brukar gå bra slutar fungera. Det är då viktigt att inte kalla barnet eller hästen dumt och skälla, innan man vet orsaken till protesten. En fjordhäst kan vara mycket envis men är sällan dum och vägrar göra något “bara för att”. En fjordhäst är en ras som sällan är sjuk. Om en häst eller människa tränas på ett felaktigt sätt, finns alltid risk att skador uppkommer. Om muskelskador har inträffat är det dags att ta tag i saken. Vila och behandling av naprapat brukar hjälpa. När igångsättning sen ska ske är det viktigt att detta görs försiktigt och i samråd med veterinär, läkare och naprapat så inte nya skador uppkommer. Är hästen en ridskolehäst och är med på barnridning, är det viktigt att förklara och ta hänsyn till hästens skador samt se hur hästen fungerar, så barn inte blir rädda om hästen visar tecken på smärta.