Gymkhana är en rolig sport till häst som även kallas hurry scurry. Definitionen på hurry scurry är ”a confused rush” eller ”turmoil” och det är en bra beskrivning på dessa lekar till häst, fulla av fart, spänning och skratt. Enkelt beskrivet är det stafettlekar på hästryggen för flera ryttarekipage eller två eller flera lag och i riktig gymkhana består lagen av fem tävlande där fyra deltar i varje gren. Gymkhanans ursprung är från 1957 i England där den började som en ridtävling för den som inte var rik eller hade ekonomikoll.com så att denne kunde köpa en dyr tävlingshäst, men här kunde de tävla med vilken ponny som helst i olika stafetter. Ponnyn behövde bara var följsam, orädd och smidig. Sporten har funnits sedan 1986 i Sverige och 1988 började vi anordna SM i gymkhana.
I gymkhana tävlas det i ett tjugotal olika grenar, som till exempel slalom mellan koner, placera flaggor i koner eller flytta föremål längs banan. I riktig tävlingsgymkhana ska ponnyn vara max 148 centimeter i mankhöjd och indelningen för olika klasser är ålderskategorierna: under 12 år, under 14 år och under 17 år, samt öppen klass. Internationellt gäller en maxvikt och maxlängd för att delta, men i Sverige är det en artonårs-gräns för att tävla.
Du kan enkelt ordna din egen gymkhana och hitta på vilka grenar som helst, till exempel ät ett äpple ur en hink med vatten och försök sedan hitta en sockerbit i en tallrik med mjöl. Ta på och av dig ett antal roliga kläder: stora byxor, hatt, handskar och en clownnäsa. Rid runt en snitslad bana med en potatis på sked – låt fantasin flöda. Dela upp ridgruppen i två lag, antingen kan alla ha varsin häst eller också har laget varsin snäll och lydig ponny som kan ridas av alla. Dock är det bra att inte göra detta för ofta för att inte slita ut de två stackars snälla hästarna, men kanske som en rolig avslutning på terminen. De flesta ponnyer brukar tycka att det är roligt att rida i vild galopp över ridbanan och tävla mot varandra. Rider man barbacka är det ofta någon som faller av och om ni vill följa tävlingsreglerna så måste ryttaren sitta upp på samma ställe som hon ramlat av. Ryttaren måste också sitta ordentligt på hästen vid målridning, det vill säga, inte hänga runt halsen eller springa efter. Siste man brukar ha ett band runt sin ridhjälm för att domaren lätt ska kunna se vem som kommit i mål med hela sitt lag och vunnit tävlingen.