I Sverige och i många andra länder är hästsporten stor. Det handlar inte bara om att rida utan också om körning, trav, inridning och mycket annat. Inom just ridsport och hästar startas det varje år flera olika företag som alla är inriktade på olika saker. Men hur är det egentligen att driva företag inom hästsporten?
Ekonomi i företaget
En sak man måste ha koll på när man driver ett företag oavsett inriktning är ekonomin. Genom att sälja fakturor kan man på olika sätt bättra på ekonomin i företaget och man slipper också tänka på vad som händer om en kund inte skulle betala sin faktura.
En annan sak som är viktig att hålla koll på är sin egen bokföring och vilka regler som gäller för den. Om man har ett aktiebolag gäller till exempel helt andra regler jämfört med om man har en enskild firma.
Olika sorters hästföretag
Om man gillar hästar kan man starta ett företag inom hästsport. Det gäller bara att veta vilken inriktning man vill ha i företaget. Om man håller på med travhästar är det antagligen en given inriktning. Sen gäller det att undersöka vilka olika företag som redan finns inom till exempel svensk travsport och andra organisationer. Man bör också undersöka omgivning där man bor för att se hur det ser ut på den lokala marknaden. Är det till exempel ont om personer som avlar på hästar kan det vara den inriktningen man ska ha. Ett annat alternativ är att köra in hästar, eller att helt enkelt tävla eller träna dem på bana. Man kan också rikta in sig på massage av hästar, på inridning eller på något helt annat.
Försäkringar och skaderisker
Man kan inte bortse från att ridning och hästsport ofta ses som några av världens allra farligaste sporter och en del statistik visar att det är här flest olyckor inträffar i sportsammanhang. Om man driver ett företag är det, oavsett inriktning, bra att ha en försäkring. Håller man på med hästar är det också klokt att titta på om den olycksförsäkring man har täcker upp för skador som sker under arbetets gång. Om så inte är fallet är det klokt att teckna en kompletterande försäkring.
Ha ansvar för andras hästar
Oavsett vilken inriktning man har på sitt företag har man i stort sett alltid ansvar för andras hästar. Då är det viktigt att man ser till att skriva kontrakt med de andra hästägarna så att man alltid vet vem som ska vara ansvarig eller stå för eventuella kostnader om hästen skulle skadas, bli sjuk eller råka ut för någon typ av smitta under tiden företaget tar hand om den. På så sätt kan man skydda både sig och sitt företag.