Islandshästen har funnits på Island i mer än 1 200 år. Den fördes först till ön genom vikingar från Norge som koloniserade Island mellan år 870 och 935 e. Kr. Troligen var de flesta av hästarna som de förde med sig, det vill säga islandshästens stamfader, vildhästar. Även de hästar som kelterna förde med sig från Irland och Storbritannien är sannolikt en del av islandshästens ursprung.
Islandshästen är en tålig häst som är väl anpassad till öns klimat. Det är en robust häst med tjock päls som klarar kyla och vindar bra, särskilt eftersom den hålls i halvvilt tillstånd av många gårdar. Hästarna hålls i stora flockar som får leta föda och skydd själva. Detta är särskilt vanligt på Island, men det ska inte misstas för misskötsel. Islandshästarna vördas och skyddas på Island tack vare deras långa historia på ön, och de lever i särskilda omständigheter eftersom de är isolerade från de sjukdomar som är vanliga bland hästar i övriga världen. Av den anledningen är islandshästar sällan vaccinerade, och en islandshäst som lämnat ön får aldrig komma tillbaka igen, eftersom man är rädd för att den kan ha blandats med andra raser eller föra med sig sjukdomar. Detta har gjort islandshästen till en av de mest renrasiga hästarna i världen, utan inblandning från andra hästar på mer än 800 år. Islänningarnas kärlek till sina hästar visas inte minst genom att det finns 15 grundord i det isländska språket för att beskriva de olika färgerna och färgkombinationerna som islandshästar kan ha.
Islandshästen växer egentligen sällan över den tillåtna höjden för en ponny, men kallas ändå för häst. Det som är speciellt för rasen är naturligtvis deras extra gångarter, tölt och flygande pass. Det är bara vissa islandshästar som har den sistnämnda gångarten, eftersom man måste träna fram gångarten, och inte alla islandshästar har tillräckligt med pass för att det ska vara värt det. Islandshästen kategoriseras därför i både fyrgångare och femgångare.
Alla som håller på med ridning vet att lukten av häst och stall sätter sig i både hår och kläder, och kan vara svår att få bort. Ett av de mest effektiva sätten är att lägga sig i ett varmt bad efter att man varit i stallet. Du hittar ett stort utbud av badkar på Swedmart.se.