Granaryttarna.se
 › Hästar › Ardenner

Ardenner

lina

Ardenner är den vanligaste typen av kallblodshäst i världen, och dess spridning har gjort att det i många länder har utvecklats en lokal avel av ardennerrasen, som har en egen standard. Dessa regionala varianter av ardenner har alla sina egna egenskaper som gör dem unika, och som är anpassade efter sitt lands klimat och de användningsområden rasen har där. Några exempel på dessa regionala ardennerhästar är Svensk ardenner, Tysk ardenner och Holländsk ardenner.

Trots att rasen idag alltså finns över hela världen, har hästen sitt ursprung i Frankrike och Belgien, närmare bestämt i Ardennerna, varifrån rasen har fått sitt namn. Ardennern har troligen, liksom de flesta kallblodshästar idag, sin stamfader i den nordeuropeiska skogshästen. I Ardennerna utvecklades den, till en följd av klimatet och de andra hästraserna i området, till en stark, robust och outtröttlig häst, som bland annat prisats av Julius Caesar (som fann hästen när han kom till Gallien år 57 f.Kr.) och av den grekiske historikern Herodotos.Etalon_race_ardennaise_1

Till en början användes ardennern inte inom jordbruket, utan som ridhäst och körhäst för tunga bördor inom kavalleriet. Hästarna användes bland annat av Napoleon, under hans kampanj för att invadera Ryssland. De andra hästarna i kavalleriet stupade snart av kölden, men ardennern klarade den utan problem, och överlevde på den halm som utgjorde taken på de ryska böndernas stugor. Idag används ardennern som bekant inte inom krigsföring, men inte heller längre inom jordbruket. Istället är det vanligast att se rasen som körhäst eller som arbetshäst inom skogsbruket. Om du är skogsbrukare vet du att det är ett hårt jobb, även om man har hjälp från starka hästar som ardennerna. Efter en tung arbetsdag kan det då vara skönt att inte ha så mycket pappersarbete att ordna med. Ett sätt att minska mängden pappersarbete är att låta Fakturino hjälpa dig med att sälja fakturor. Då kan både du och hästarna vila efter arbetsdagens slut.

Ardennerhästarna skulle så småningom komma tillbaka till Sverige, då de visade sig passa bra för korsning med de arbetshästar som på den tiden fanns i Sverige. De första ardennerna fördes in i Sverige år 1873, och man gjorde det framförallt för att förbättra de svenska lanthästarna. Detta blev grunden för det svenska ardennerstuteriet, och snart hade ardennern blivit den dominerande rasen i södra och mellersta Sverige.

Hästar

Related Articles

Maria ― 8 april, 2025 | Comment Closed

Hästens anatomi och fysiologi – En grundläggande översikt

Att verkligen förstå hästen kräver mer än att bara uppskatta dess skönhet och styrka. Det handlar om att se bortom

Maria ― 14 januari, 2020 | Comment Closed

Att driva företag inom hästsport

Maria ― 16 mars, 2019 | Comment Closed

Arbeta på ridskola

Maria ― 22 februari, 2019 | Comment Closed

Hästutrustning

Maria ― 24 september, 2018 | Comment Closed

Gymkhana-tävlingslekar till häst

Maria ― 12 januari, 2018 | Comment Closed

Stuteri och hästgårdar

Maria ― 8 maj, 2017 | Comment Closed

Hästar och människan

Maria ― 13 april, 2017 | Comment Closed

Fjordhästen
Copyright © granaryttarna.se